Kilon koulu ja päiväkoti

Hankkeen kuvaus

Espoon Kilon kaupunginosaan valmistui loppuvuodesta 2023 uusi koulu ja päiväkoti, jotka sisältävät tilat noin 660 oppilaalle sekä 168 varhaiskasvatuspaikkaa. Hankkeen kokonaispinta-ala on noin 9300brm². Rakennushanke toteutettiin elinkaarimallilla. Kohteen suunnittelusta vastasi Lukkaroinen Arkkitehdit.

Toimitimme kohteeseen yhteensä noin 1100kpl erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja moduulivalaisimia. Koulun ja päiväkodin valaistus toteutettiin DALI-ohjauksella ja valaisimien optiikkana käytettiin mikroprismakupua.

Kuvat: Lukkaroinen Arkkitehdit

Kuvia kohteesta

Tehokasta valontuottoa ilman häikäisyä

Koulun valaistuksessa tarvittiin tehokkaat, mutta käyttäjäystävälliset valaisimet. Valaistuksen toteutuksen haasteena on kovat vaatimukset valon määrälle, kun samaan aikaan tulisi välttää valojen aiheuttamaa häikäisyä. Kohteeseen toimitetuissa moduulivalaisimissa valon määrä on noin 5000 lumenia, mutta mikroprismatekniikan avulla haitallista häikäisyä mittaava UGR-indeksi pysyi <19 arvossa.

Päivänvalon vaikutelmaa moduulivalaisimilla

Koulun yleistiloissa on kattosyvennyksiä, johon on luotu päivänvalon vaikutelmaa 26W moduulivalaisimilla. Matalatehoisia valaisimia on asennettu vierekkäin syvennykseen, mikä tuottaa tilaan tasaisen valon kajastuksen.

Moduulivalaisimet ovat yleisesti käytetty tuoteryhmä myös käytävätiloissa. Etenkin kapeahkojen käytävätilojen valaistuksessa moduulivalaisimissa riittää usein alhaisempi valontuotto kuin avoimissa tiloissa. Kohteessa käytetyn ARIAL Multi -moduulivalaisimen teho on valittavissa DIP-kytkimellä. Tässä kohteessa tehovalintana oli 26W, joka tuottaa valoa 3100 lumenia.

Kilon kouluun ja päiväkotiin toimitettiin noin 400kpl ARIAL Multi -moduulivalaisinta DALI-ohjauksella.